Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τα σωματεία. Σωματεία που να υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά και τη μόρφωση, που να αντιπαλέψουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σωματεία που θα συγκρούονται με την πολιτική των Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ. και θα στοχεύουν στην ανατροπή αυτών των πολιτικών.
Οι υλικοί όροι ύπαρξης των σωματείων και η διαχείριση των οικονομικών τους είναι αναγκαίο να εξυπηρετούν έναν τέτοιο βασικό προσανατολισμό: την απόκρουση αυτών των πολιτικών και την οργάνωση αγώνων με προοπτική. Οποιεσδήποτε άλλες επιλογές διαχείρισης των οικονομικών, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, που εξασφαλίζουν προνόμια και καλύτερος όρους διαβίωσης των συνδικαλιστών σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου (συνέδρια, ταξίδια συνδικαλιστών κλπ.) απαξιώνουν το σωματείο και το συνδικαλισμό.
Η 80η ΓΣ της ΔΟΕ κάτω από την πίεση δεκάδων συλλόγων αποφάσισε τη μείωση της συνδρομής προς τη ΔΟΕ στα 27 ευρώ (από 34 ευρώ) . Η κρίση του κυρίαρχου κυβερνητικού συνδικαλισμού όχι μόνο πρέπει αλλά και μπορεί να οδηγήσει σε σωματεία των εργαζομένων και όχι στη διάλυση κάθε συλλογικής εργατικής έκφρασης. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν από τις διαδικασίες της 81ης Γ.Σ. του Κλάδου οι Σύλλογοι που με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων έχουν προχωρήσει ήδη σε μείωση της συνδρομής.

Γι’ αυτό πρέπει άμεσα:

1. να μειωθεί δραστικά η συνδικαλιστική συνδρομή προς τη ΔΟΕ (20 ευρώ ως ανώτατο όριο) από τη φετινή κιόλας συνδικαλιστική χρονιά με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή στα οικονομικά της Ομοσπονδίας, περικόπτοντας κάθε περιττό έξοδο και συνδικαλιστικό προνόμιο. Συγκεκριμένα δραστική περικοπή του επιμισθίου των μελών του δσ και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ, διαφάνεια με συγκεκριμένο πλαφόν με έκδοση αποδείξεων για κάθε δαπάνη, μείωση των αποζημιώσεων των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια, περικοπή των εξόδων αυτών των συνεδρίων).
2. η αποζημίωση του μέλους του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τις περιοδείες, τα ενοίκια, τα οδοιπορικά, να γίνεται ως ένα συγκεκριμένο πλαφόν με αποδείξεις και παραστατικά. Δημόσιος μηνιαίος απολογισμός των εξόδων κάθε μέλους που αποζημιώνεται με τον οποιονδήποτε τρόπο από το συνδικάτο. Πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών της ΔΟΕ με δημόσιους διαγωνισμούς για ανάληψη εργασιών και δημοσιοποίηση όλων αυτών. Αλλαγή της καταγραφής των κωδικών στην κατεύθυνση της αληθινής αποτύπωσης των εξόδων.
3. να σταματήσουν οριστικά τα εκπαιδευτικά συνέδρια σε εξωτικές περιοχές και πολυτελή ξενοδοχεία, που έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση του παιδαγωγικού, ιδεολογικού τους περιεχομένου και τη μετατροπή των αντιπροσώπων των Συλλόγων σε «τουρίστες». Η συμμετοχή των μελών θα γίνεται με πολιτικούς όρους και θα δημοσιοποιείται.
4. να μειωθούν οι αποζημιώσεις των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια και τα συνολικά έξοδα των συνεδρίων αυτών.
5. Τα σωματεία πρέπει να είναι οικονομικά αυτοδύναμα. Να στηρίζονται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών. Διαφορετικά γίνονται εύκολοι στόχοι για τους αντιπάλους τους. Η χρηματοδότηση τους από το κράτος ή από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα εκθέτει στην κοινή γνώμη. Καμιά απολύτως σχέση με κρατικές επιχορηγήσεις, κρατική χρηματοδότηση, προγράμματα ΕΣΠΑ, χορηγίες και οτιδήποτε δύναται να εμπλέξει το συνδικάτο με πολιτικά και οικονομικά σχέδια του κράτους ενάντια στους εργαζόμενους. Απαιτούμε να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε συμμετοχή του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά συνδικάτα δεν έχουν καμιά δουλειά να σχεδιάζουν και να εκπονούν προγράμματα επιμόρφωσης που θα προετοιμάζουν τη νέα γενιά στελεχών εκπαίδευσης, πειθήνιων και υπάκουων στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης και της επιχειρηματικοποίησης του δημόσιου σχολείου.
6. Το σωματείο δεν πρέπει να δημιουργεί επαγγελματίες συνδικαλιστές. Όταν επιτρέπει την ύπαρξη επαγγελματιών συνδικαλιστών δημιουργεί καινούργια συμφέροντα που δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα των μελών του. Στη ΔΟΕ αλλά και σε όλες τις θέσεις για τις οποίες προβλέπεται απόσπαση των συνδικαλιστικών στελεχών ( ΑΔΕΔΥ, αιρετοί ΚΥΣΠΕ, ΙΠΕΜ) απαιτείται η θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου συνδικαλιστικής άδειας. Προτείνουμε ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας τα τέσσερα χρόνια. Έτσι θα σταματήσει το φαινόμενο να εκπροσωπούμαστε από ανθρώπους που έχουν ξεχάσει πως είναι η ζωή στο σχολείο.
7. Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας με την απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ να προχωρήσει, από τον ερχόμενο Ιούλιο, σε αυτόματη μηνιαία παρακράτηση του μέρους της συνδρομής που αφορά τη ΔΟΕ και δηλώνουμε ότι ο σύλλογός μας δεν αποδέχεται αυτή τη μέθοδο. Θα παρακρατεί τη συνδρομή όπως έκανε πάντα και θα αποδίδει στη ΔΟΕ το ποσό που οφείλει για να θεωρείται μέλος της.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε :

 το Δ.Σ. της ΔΟΕ να ορίσει ως ξεχωριστό θέμα της 81ής Γ.Σ. της ΔΟΕ τα οικονομικά του συνδικάτου, το ύψος της συνδρομής, τον τρόπος υπολογισμού της αλλά και τον τρόπο επιμερισμού της ανάμεσα στη ΔΟΕ, την ΑΔΕΔΥ και τους τοπικούς Συλλόγους.

 Τα ΔΣ των συλλόγων να θέσουν το θέμα στις τακτικές Γ.Σ. που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και οι αποφάσεις τους να είναι δεσμευτικές για τους αντιπροσώπους στην 81ή Γ. Σ. της ΔΟΕ.

 Την 81η Γ.Σ. της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε μείωση της συνδικαλιστικής συνδρομής προς τη ΔΟΕ (20 ευρώ ως ανώτατο όριο) από τη φετινή κιόλας συνδικαλιστική χρονιά, να αναπροσαρμόσει τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, περικόπτοντας κάθε περιττό έξοδο (δραστική περικοπή του επιμισθίου των μελών του δσ και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ, διαφάνεια με έκδοση αποδείξεων για κάθε δαπάνη, μείωση των αποζημιώσεων των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια, περικοπή των εξόδων αυτών των συνεδρίων). Να προχωρήσει επίσης στην οριστική κατάργηση της απόφασης του ΔΣ της ΔΟΕ για αυτόματη μηνιαία παρακράτηση του μέρους της συνδρομής που αφορά την ομοσπονδία μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.