Το ωράριό μας και οι προσπάθειες καταστρατήγησής του
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
Επανερχόμαστε στο θέμα του ωραρίου γιατί κάποιοι συνάδελφοι δεν έχουν ενημερωθεί.
Θέμα 1ο: ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Σας ενημερώνουμε ξανά για όσα ισχύουν για το ωράριό μας, ώστε να το υπερασπιζόμαστε:.
Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι απαραβίαστο και καθορίζεται από το Ν. 2517/97, που ήταν αποτέλεσμα αγώνων: 24 ώρες για όσους έχουν ως 10 χρόνια υπηρεσίας, 23 ώρες από 10-Ι5 χρόνια, 22 ώρες από 15-20 χρόνια και 21 ώρες από 20 και πάνω.
- Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ότι μπορεί συνάδελφος να «απασχολήσει» παιδιά στην τάξη στα πλαίσια του εργασιακού του ωραρίου.
- Σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είτε κατά τη διάρκειά της, οι σύλλογοι διδασκόντων οφείλουν να διαμορφώσουν μεταβατικά προγράμματα που θα εκτείνονται όσο επιτρέπει το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στο σχολείο (π.χ. αν λείπει ειδικότητα θα σχολάνε στο 5ωρο κλπ). Το ίδιο θα συμβεί και στα ΕΑΕΠ σχολεία με νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα, όπου οι σύλλογοι διδασκόντων σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να προχωρήσουν σε πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος με 7ωρα σε όλες τις τάξεις εφόσον λείπουν εκπαιδευτικοί. Σε περίπτωση «πιέσεων» από τη διοίκηση θα πρέπει οι συνάδελφοι του σχολείου να επιμένουν στη μη παραβίαση του διδακτικού τους ωραρίου και να ενημερώνονται αμέσως ο Σύλλογος και η ΔΟΕ.
- Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ” ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι όμως διδακτικό) (άρθρο 13 παρ.8 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, κλπ τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών), ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη. Επίσης, ο εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να προσέρχεται πριν την έναρξη του διδακτικού ωραρίου του, αν αυτό ξεκινά μετά την έναρξη του σχολείου (π.χ. αν έχει μάθημα στις 10 δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει στις 8), αν και πάλι δεν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο.
Καλούμε :
- Τους συναδέλφους διευθυντές, να μη φέρουν από την πίσω πόρτα την αύξηση του ωραρίου που σχεδιάζεται. Ο κλάδος δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη όλη αυτή την προσπάθεια.
- Τους συναδέλφους να καταγγέλλουν στο Σύλλογο κάθε τέτοια προσπάθεια.
Θέμα 2ο : ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ – Ε.Ζ.
Η πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ενάντια στην ευέλικτη ζώνη και στη δράση ή την είσοδο επιχειρήσεων, ΜΚΟ, ιδιωτικών εταιρειών στα σχολεία.:
Ο Σύλλογος έχει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ευέλικτη ζώνη (την οποία χρησιμοποιούμε κι εμείς «ευέλικτα» κάνοντας όποιο μάθημα έχουμε ανάγκη) και στα διάφορα προγράμματα, ντόπια και ευρωπαϊκά, γιατί:
- Αποτελούν στοιχείο διαφοροποίησης-κατηγοριοποίησης σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών. Σπάνε τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
- Πολλά εμπλέκονται με δήμους και επιχειρήσεις ΜΚΟ ή άλλες.
- Λειτουργούν αποσπασματικά και δίνουν δεξιότητες και όχι γνώση, σε μία ηλικία που τα παιδιά πρέπει να χτίσουν στέρεες γνώσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορεί μέσα από ένα πρόγραμμα να μάθουν τα παιδιά π.χ. περιβαλλοντική συνείδηση όταν όλο το άλλο πρόγραμμα διαπνέεται από αντιπεριβαλλοντική αντίληψη.
- Πολλά προγράμματα εισάγουν ευέλικτες μορφές εργασίας που είμαστε κάθετα αντίθετοι.
- Άλλα είναι ενταγμένα στα ΕΣΠΑ και παίρνουν επιδοτήσεις για να περνάνε τα μηνύματα της Ε.Ε.
- Και φυσικά θα αποτελούν πλέον στοιχείο αξιολόγησης, άρα θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην κατηγοριοποίηση σχολείων εκπαιδευτικών και μαθητών.
Δεν πρέπει λοιπόν να βάλουμε μόνοι μας τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας.
Εμείς θέλουμε όλο το αναλυτικό πρόγραμμα να διαπνέεται από τις αρχές και τις αξίες που θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας, να περνάνε μέσα από όλα τα μαθήματα, σε κάθε ευκαιρία και κάθε μέρα κι όχι να περιμένουμε από ένα πρόγραμμα να υλοποιήσει το σκοπό αυτό, κάτι που έτσι κι αλλιώς δε γίνεται.
Ο Σύλλογος σας καλεί να διδάξετε τους μαθητές σας, μέσα κι έξω από την τάξη σας ή στο σχολείο σας, με όποιον τρόπο εσείς νομίζετε προσφορότερο, αλλά να μη συνδέετε την εκπαιδευτική διαδικασία με παρουσίαση της δουλειάς σας στους διευθυντές και σχολικούς συμβούλους(τους αξιολογητές του νέου σχολείου δηλαδή), στους υπευθύνους π.χ. περιβαλλοντικής ή αγωγής υγείας… Δεν τιμάει το σχολείο και τον εκπαιδευτικό να παρουσιάζονται στις ιστοσελίδες της διεύθυνσης ή και άλλες σχολεία και ονόματα εκπαιδευτικών, στο παιχνίδι ανταγωνισμού που μας στήνουν για να περάσουν την αντιεκπαιδευτική τους λαίλαπα.
Μεγαλύτερη τιμή για το δάσκαλο είναι να κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του, όπως την κάνουν οι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, να δίνει στους μαθητές του τα μέγιστα. Η καλύτερη αναγνώριση για το δάσκαλο είναι του μαθητή του και της οικογένειάς του κι αυτό δε χρειάζεται προγράμματα, αρκεί η αγωνία και η προσπάθειά του.
Συνάδελφοι, πρέπει να πάρει καθένας την ευθύνη του στον τομέα αυτό.
Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να μην υλοποιήσουν κανένα πρόγραμμα, να συνεχίσουν κανονικά τη δουλειά τους με τα παιδιά, το μάθημά τους, το ημερήσιο πρόγραμμά τους, να μην υποκύπτουν στις πιέσεις διευθυντών και σχολικών συμβούλων και να μη συμβάλλουν τελικά στο πέρασμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, στην εφαρμογή του νέου σχολείου της ημιμάθειας.
Θέμα 3ο: Συναντήσεις με Διευθυντή εκπαίδευσης και με σχ συμβούλους
Τις προσεχείς εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις
με το διευθυντή εκπαίδευσης (Δευτέρα 2:30 μ.μ. )
και με σχολικούς συμβούλους
Ενημερώστε τα μέλη του Δ.Σ για θέματα που πιθανόν δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μας.