ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΥΛΙΚΩΝ
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε, ότι έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών παραπόνων από γονείς για μακροσκελείς και απαράδεκτες λίστες που τους δίνονται από τους εκπαιδευτικούς στην αρχή της σχολικής χρονιάς, σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Επίσης σε κάποια σχολεία, συγκεντρώνονται από τους γονείς χρήματα για αγορά υλικών. Όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται με βάση την επίκληση ότι δεν επαρκεί η κρατική χρηματοδότηση για αγορά του αναγκαίου υλικού, εποπτικού,παιδαγωγικού κ.λ.π.
Ο Σύλλογός μας παλεύει σταθερά για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για το Δημόσιο Σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει ούτε τα παιδιά και τις οικογένειες τους ,αλλά ούτε και τους εκπαιδευτικούς, θα πρέπει να αγωνιζόμαστε γονείς και εκπαιδευτικοί από κοινού, για την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων πόρων για τη λειτουργία των σχολείων, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι εκπαιδευτικοί να συμπληρώνουν στη λίστα των υλικών και υλικά που τους είναι απαραίτητα κι ας μην περιλαμβάνονται στις λίστες των υλικών που παρέχονται από τη Σχολική Επιτροπή.
Ζητάμε από τη δημοτική αρχή να καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και να διεκδικεί μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων έκτακτη χρηματοδότηση, όπου απαιτείται.
Η δωρεάν παιδεία κατακτήθηκε με πολύχρονους και επίπονους αγώνες των εργαζομένων. Η λογική να λύνουμε τα προβλήματα της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης από την πολύπαθη τσέπη του γονιού δεν τιμάει κανέναν εκπαιδευτικό και αποπροσανατολίζει το κίνημα από την οργανωμένη πάλη για τα δικαιώματα εκπαιδευτικών και γονιών, ειδικά σήμερα που δεχόμαστε απανωτά αντιλαϊκά χτυπήματα που πλήττουν σοβαρά τα εισοδήματα όλων μας και υπονομεύουν, όλο και πιο πολύ τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Η διεθνής πραγματικότητα είναι ανατριχιαστική. Ένα εκατομμύριο παιδιά στη Γερμανία δεν μπορούν να αγοράσουν τα σχολικά είδη, ακόμη και ένα τετράδιο, ενώ τα σχολεία τους άνοιξαν με 40.000 κενά σε δασκάλους πρωτοβάθμιας. Τα περισσότερα σχολεία της Αμερικής λειτουργούν με χρήματα που συγκεντρώνουν οι μαθητές από διάφορες δραστηριότητες και παζάρια παιχνιδιών, ρούχων, μεταχειρισμένων βιβλίων, ανακυκλώσιμα είδη, κλπ.
Η αυτονομία των σχολικών μονάδων που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση «φιλοδοξεί» να σαρώσει ό,τι έμεινε από το δωρεάν σχολείο και όλο το κόστος να μετακινηθεί στις πλάτες των γονιών αλλά και των μαθητών
Συνάδελφοι, να μη γίνουμε διαμεσολαβητές στον σχεδιασμό τους να εκπαιδεύσουν τους γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για δαπάνες του Σχολείου που πρέπει να καλύπτονται από το κράτος.
Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για ένα δωρεάν δημόσιο σχολείο, που θα εξασφαλίζει ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών μέσα σε μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες κάθε οικογένειας.