Για τη δημιουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού (κατευθύνσεις) και επιλογής

 

 

Για τη δημιουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού (κατευθύνσεις) και επιλογής

 

ΦΕΚ 2182/14-7-2016: «Αυτόματος κόφτης» τμημάτων κατευθύνσεων και επιλογής

Νέα μέτρα με «αυτόματο κόφτη» στα μορφωτικά δικαίωμα των μαθητών φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το ΦΕΚ 2182/14-7-2016. Το ΦΕΚ αυτό αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού (κατευθύνσεις) και επιλογής. Όχι μόνο «σφίγγει» η εφαρμογή του προηγούμενου 1589/29-7-15 (επί Κουράκη) αλλά και μπαίνουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο να λειτουργήσουν ομάδες προσανατολισμού σε μια σειρά σχολεία (όρια αριθμού μαθητών σε συνδυασμό με την κατηγορία του σχολείου). Με αυστηρό πιλότο τη διατηρούμενη ρύθμιση του «άνω» ορίου των 27 μαθητών ανά τμήμα κατεύθυνσης, το υπουργείο θα κόβει αυτόματα τμήματα σε σχολεία των κατηγοριών Α΄ – Γ΄ (σημ. συνήθως μέσα ή κοντά σε μεγάλες πόλεις) που δεν «πιάνουν» το «κάτω» όριο (11, 15 και 20 μαθητές – αναλόγως αν λειτουργούν 1, 2 ή 3 τμήματα αντίστοιχα σε Β΄ και Γ΄ Λυκείου). Φθάνουν για τα δυσπρόσιτα σχολεία (κατηγορίες Η΄ – ΙΒ΄) να θέτουν «κάτω» όριο τους 6, 10 και 15 μαθητές, πάλι ανάλογα με τα τμήματα που λειτουργούν. Μπορεί να δημιουργηθεί τμήμα ανεξάρτητα από αριθμό μόνο στην περίπτωση των δυσπρόσιτων (με το νέο ΦΕΚ καταργήθηκε η δυνατότητα για σχολεία των υπόλοιπων κατηγοριών), εφόσον διαπιστώνεται αντικειμενική αδυναμία μετακίνησης των μαθητών και εφόσον υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό σε αυτά τα σχολεία που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες!!! Ουσιαστικά μια σειρά σχολείων που μπορούσαν να αξιοποιήσουν το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο και να συγκροτήσουν τμήματα Ομάδας Προσανατολισμού ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών (λόγω αποαστάσεων και δυσκολιών μετακίνησης) τώρα, με το νέο ΦΕΚ που φέρνει για πρώτη φορά την κατηγοριοποίηση των σχολείων, χάνουν αυτή την δυνατότητα. Για να γίνει κατανοητό πχ στην ΔΔΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης με αυστηρή εφαρμογή του ΦΕΚ στα τρία δυσπρόσιτα ΓΕΛ του Νομού (σε Ιθάκη – Ι, Μεσοβούνια – Θ και Πάστρα – Η), που έχουν τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και δουλεύουν κύρια με αναπληρωτές, δεν πρέπει να λειτουργήσουν κατευθύνσεις (εκεί που δεν υφίσταται μόνιμος για να καλύψει τις ανάγκες). Σε μεγάλα περιφερειακά σχολεία όπως της Σάμης (ιδιαίτερα απομακρυσμένο από το Αργοστόλι) και των Κεραμειών, που είναι ενδιάμεσων κατηγοριών, για τις οποίες υπάρχει με το νέο ΦΕΚ αναγκαστικό «κάτω» όριο μαθητών, θα πρέπει να κλείσουν ακόμη και δύο από τις τρεις ομάδες προσανατολισμού. Αλλά και στα Λύκεια των πόλεων ο αυτόματος κόφτης θα οδηγήσει σε υπερμεγέθη τμήματα, δρομολογώντας για το Αργοστόλι τη συγχώνευση των δύο ΓΕΛ.

 

Πρέπει να σημάνει συναγερμός!!!

Διώχνουν παιδιά από τα θρανία στο δρόμο, κλείνουν κατευθύνσεις, δρομολογούν νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων. Για ακόμα μια φορά η εργατική οικογένεια είναι στο στόχαστρο, φορτώνουν νέα βάρη στις τσέπες των γονιών, και ουσιαστικά κόβουν μαχαίρι τα όνειρα, την προσπάθεια χιλιάδων μαθητών να  σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν. Αυτό είναι το νέο σχολείο της αγοράς και της ΕΕ που υλοποιεί με ζήλο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Με τέτοια, όχι μόνο θα χρειαστούν λιγότεροι αναπληρωτές αλλά θα μεγαλώνει και ο όγκος των μόνιμων που θα «περισσεύουν»!!!   Τώρα εκπαιδευτικοί – γονείς – μαθητές – όλος ο λαός να διεκδικήσουν:

  • Κατάργηση των ΦΕΚ 2182 και 1589.
  • 20 μαθητές το πολύ ανά τμήμα – 10 το πολύ για τις κατευθύνσεις και τα εργαστήρια.
  • Να αρθεί ο «αυτόματος κόφτης» τμημάτων ομάδων προσανατολισμού και επιλογών.
  • Να μην υπάρξει σχολείο στο οποίο δεν θα λειτουργήσει κάποια Ομάδα Προσανατολισμού σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δηλώσεις των μαθητών.
  • Καμία συγχώνευση – κατάργηση τμήματος. Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου.
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

Για τις απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία

Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση

(το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών)

Συνάδελφοι, είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά ξεκούραση και ώρες χαλάρωσης σημαίνει για πλήθος ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ήδη, τόσο σε μεγάλα όσο και σε μικρά ιδιωτικά σχολεία, τόσο στο Λεκανοπέδιο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει ξεκινήσει ένα όργιο απολύσεων που ακόμη δεν ξέρουμε πόσα θύματα θα έχει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Κατά τις πρώτες μέρες του Ιουλίου δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες για επικείμενες απολύσεις στο Κολλέγιο Αθηνών, καθώς και για απολύσεις συναδέλφων, απλήρωτων επί μήνες μάλιστα, στη Λάρισα (Σχολή Καραβανα) και στην Κόρινθο (Αριστοτέλειο).

Δεν πρόκειται, βέβαια, για κεραυνό εν αιθρία. Ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο που είχαμε παρακολουθήσει και πέρυσι, όταν συνάδελφοι, πολλοί εξ αυτών με πολυετή υπηρεσία, απολύθηκαν χωρίς αιτιολόγηση, μέσα στο πλαίσιο που διαμόρφωσε ο νόμος Αρβανιτόπουλου του 2014, ο ίδιος νόμος που έχουν διατηρήσει ακέραιο δύο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα. Ενίοτε, οι απολύσεις συνοδεύονται, βέβαια, από την επίκληση «οικονομικών αναγκών του σχολείου», που ιδιαίτερα για κάποια μεγάλα σχολεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι φύλλο συκής για την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζουν οι διευθύνσεις τους.

Κεραυνός εν αιθρία δεν είναι, επίσης, η στάση της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ. Δημοσιοποιούνται και καταγγέλλονται από την Ομοσπονδία οι απολύσεις, η ηγεσία της, όμως, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την υπονόμευση της αγωνιστικής διεκδίκησης του δικαιώματος στη δουλειά. Η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ καλλιέργησε ελπίδες για αλλαγή του νόμου Αρβανιτόπουλου ήδη από την άνοιξη του 2015 (ν/σ Μπαλτά) με επανάληψη του έργου την άνοιξη του 2016 (άρθρο 40 στο ν/σ Φίλη). Και οι δύο αυτοί κύριοι, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, είχαν τις καλύτερες των προθέσεων να νομοθετήσουν εναντίον των αδικαιολόγητων απολύσεων, αλλά στην πρώτη περίπτωση δεν κατατέθηκε ποτέ το ν/σ, ενώ στη δεύτερη κατατέθηκε, χωρίς, βέβαια, το άρθρο που αφορούσε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Αν το 2015 η «απόπειρα» Μπαλτά παραπλάνησε τους καλόπιστους, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη νέα «απόπειρα» Φίλη που κατέληξε στα βράχια και στις νέες καταγγελίες συμβάσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Όλη η παραφιλολογία για καλή ΕΕ και κακό ΔΝΤ, καλό υπουργό και κακούς σχολάρχες μόνο θυμηδία θα προκαλούσε, πλέον, αν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες μέχρι το τέλος του Αυγούστου, εκπαιδευτικοί δεν βίωναν το φάσμα της ανεργίας μετά την απόλυσή τους.

Συνάδελφοι, τα ψέματα τελείωσαν. Η λογική της ανάθεσης σε πολιτικούς σωτήρες έχει απροκάλυπτα χρεοκοπήσει.

Συνάδελφε, η λογική της αναζήτησης ατομικής σωτηρίας για να μην είσαι ο επόμενος απολυμένος είναι η βέβαιη οδός προς την απόλυση και το πετσόκομμα των δικαιωμάτων σου, γενικότερα.

ΜΟΝΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΕΕ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ. ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ.

…αναφορικά με την παιδαγωγική επάρκεια

Σοβαρές ενστάσεις για τα πορίσματα του «διαλόγου»

…αναφορικά με την παιδαγωγική επάρκεια

Κείμενο θέσεων, με αφορμή τα πορίσματα του λεγόμενου Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, αναφορικά με το θέμα της απόκτησης Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΔΕ), εξέδωσε η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το οποίο εκφράζει σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με τις προτάσεις που καταγράφονται στα πορίσματα.

Θυμίζουμε ότι βασική θέση που συναντιέται και στα δύο κείμενα με τα πορίσματα του διαλόγου (αυτό της Επιτροπής Διαλόγου και αυτό της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής) είναι το πέταγμα της ΠΔΕ εκτός πτυχίου. Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής αντιτίθεται σε αυτήν την πρόταση, υπερασπίζεται το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την ΠΔΕ, όπως διαμορφώθηκε με το νόμο 3848/2010 και τροποποιήθηκε με το νόμο 4186/2013. Σύμφωνα με αυτό έχει δοθεί η δυνατότητα στα Τμήματα να διατηρήσουν την ΠΔΕ εντός πτυχίου και να αποφασίσουν, αν θα την παρέχουν υποχρεωτικά σε όλους τους φοιτητές τους ή προαιρετικά σε αυτούς τους φοιτητές που θέλουν να εργαστούν στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, η Φιλοσοφική Αθήνας έχει διατηρήσει την ΠΔΕ εντός πτυχίου, υποχρεωτική για όλους τους φοιτητές. Στο πλαίσιο αυτό, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής σημειώνει ότι «τα Τμήματα που έχουν εξασφαλίσει την ΠΔΕ βάσει της ανωτέρω νομοθεσίας πρέπει να αναγνωρίζεται ότι συνεχίζουν να την παρέχουν στους αποφοίτους τους, όπως αυτό συμβαίνει έως και σήμερα».

Παράλληλα, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής σημειώνει ότι δημιουργεί έντονο προβληματισμό η πρόταση της Επιτροπής Διαλόγου για δημιουργία Σχολών Εκπαίδευσης για όσους θέλουν να εργαστούν στην εκπαίδευση με πυρήνα τα υπάρχοντα Τμήματα Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για περαιτέρω εμβάθυνση ή για Σχολές που θα παρέχουν κατ” αποκλειστικότητα την ΠΔΕ (το τελευταίο θα δημιουργήσει σοβαρά πρακτικά και ουσιαστικά προβλήματα στο εκπαιδευτικό τοπίο)», σημειώνει η Κοσμητεία και προσθέτει ότι «εκτός των άλλων, σημαίνει τη διάλυση Τμημάτων (ΦΠΨ) και Σχολών; Το ΕΚΠΑ είναι σαφώς αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ & ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΑΓΩΝΑ

  ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ- ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

& ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ:  ΠΕΙΡΑΙΑ, ΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ /ΣΤΡΙΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ.    ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ : ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Αθήνα 19/7/2016

 Δελτίο τύπου

 Σήμερα Τρίτη 19-7-2016 έγινε συνάντηση της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής αγώνα καθαριστών – καθαριστριών με τους δημάρχους ΠΑΤΡΑΣ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, ΙΚΑΡΙΑΣ, όπου συζήτησαν την πραγματική εικόνα που υπάρχει σήμερα στα σχολεία και τον εργασιακό μεσαίωνα που ζουν οι σχολικές καθαρίστριες.

2.000 περίπου καθαρίστριες αόριστου χρόνου που δουλεύουν με μερική απασχόληση από μισή  έως 4 ώρες.

2.500 καθαρίστριες αορίστου χρόνου, 8ωρες που κάνουν πλέον όλες τις δουλειές ακόμα και την καθαριότητα των νεκροταφείων μετά την ένταξή τους στους δήμους.

 8.500  συμβασιούχοι που ουσιαστικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα , με τις απανωτές συμβάσεις και τα ψίχουλα αντί για μισθό , την απληρωσιά μηνών , την αβεβαιότητα για το αύριο

Κάθε χρόνο τα προηγούμενα χρόνια ανανεώνονταν οι συμβάσεις με τους ίδιους εργαζόμενους μετά από σχετική οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, πράγμα που δε γίνεται τα τελευταία 3 χρόνια με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να έχουν  χάσει τη δουλειά τους. 

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με σύμβαση έργου στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες που αμείβονται με ποσά των 200-300 ευρώ μηνιαίως, ενώ για πολλές από αυτές, αυτό είναι και το μοναδικό τους εισόδημα.

 Η κατάσταση της  υγιεινής στα σχολεία, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας για χιλιάδες  μαθητόκοσμο και  εκπαιδευτικούς  είναι στις πλάτες τους.

Τσακισμένες από δικαιώματα  εδώ και χρόνια διεκδικούν  το αυτονόητο.  Τη  μόνιμη σταθερή δουλειά,   να ζουν και να δουλεύουν  με αξιοπρέπεια. Για χρόνια βρίσκουν απέναντι τους την κοροϊδία και την παραπλάνηση διαχρονικά από τις κυβερνήσεις . Ευθύνες έχουν και πολλές  δημοτικές αρχές και η ηγεσία της ΚΕΔΕ  που συναινούν  στον εμπαιγμό.     

Στην συνάντηση τα σωματεία μετέφεραν για άλλη μια φορά την κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων και τις σημερινής ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όσον αφορά την ανανέωση των συμβάσεων και τη διασφάλιση της εργασίας όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.

Επισημάνθηκε ότι για δεύτερη χρονιά μετά από αγώνες, κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έρχεται ξανά με τροπολογία της τελευταίας ώρας που παρατείνει μεν το ίδιο καθεστώς αλλά δε διασφαλίζει ούτε καν τη συνέχεια των συμβάσεων για όλες τις εργαζόμενες. Το αφήνει στην ευχέρεια του κάθε δήμου με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μετράμε απολύσεις.

Το δικαίωμά μας στο μεροκάματο γίνεται μπαλάκι μεταξύ  κυβέρνησης και πολλών Δημάρχων .  Η κυβέρνηση ΤΕΛΙΚΑ κερδίζει χρόνο για να προωθήσει τους εργολάβους  και τις ΚΟΙΝΣΕΠ στην καθαριότητα των σχολείων. Τα σωματεία μας δηλώνουν ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Σήμερα ξέρουμε πως ότι έχουμε κατακτήσει δεν μας το χάρισε καμία κυβέρνηση! Ξέρουμε  ότι μόνο με αγώνα επιβάλουμε την ανανέωση των συμβάσεών μας και κρατάμε τη δουλειά μας.!

Για να είναι καθαρά τα σχολεία πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους. Όχι με ψίχουλα!

 

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι  δήλωσαν την απόφασή τους να παλέψουν στο πλάι των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα όχι μόνο για να σταθούν στα πόδια τους οι ίδιοι οι  εργαζόμενοι αλλά και γιατί είναι ανάγκη και δικαίωμα όλων των λαϊκών οικογενειών να στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα σχολείο που τους αξίζει δημόσιο, δωρεάν σύγχρονο και με ασφάλεια .

Δήλωσαν ότι θα σταθούν στο πλάι τους ενάντια σε μια συνολικά αντιλαϊκή  πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού μας και μέσω των Δήμων.

Απαιτούν δε από την κυβέρνηση να τελειώνει ο εμπαιγμός με την χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, απαιτώντας έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη του 10% που περικόπηκε πέρσι. Την απόδοση οργανικής θέσης των εργαζόμενων στη σχολική καθαριότητα και το πέρασμα τους στην ενιαία αρχή πληρωμών ώστε να πληρώνονται όπως οι άλλοι εργαζόμενοι κάθε 15ημερο..

Το επόμενο διάστημα τα δημοτικά συμβούλια των παραπάνω δήμων σε συνεδρίαση τους θα πάρουν απόφαση για την ανάγκη μονιμοποίησης των καθαριστριών στα σχολεία, απόφαση που θα κοινοποιηθεί και στην κυβέρνηση.

θα γίνουν παρεμβάσεις από κοινού στην κυβέρνηση, σωματεία στην καθαριότητα, δήμαρχοι, δημοτικά συμβούλια, ομοσπονδία γονέων για να υπάρξει οριστική λύση απέναντι σε αυτό το αίσχος των συμβάσεων έργου που διαρκεί πολλά χρόνια με την μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών με συγκροτημένα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ- ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Από τα εργολαβικά συνεργεία στους «ατομικούς εργολάβους»
«Θερμοκήπιο» για την παραπέρα ελαστικοποίηση της δουλειάς και για νέες ανατροπές οι εργασιακές σχέσεις σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία .               Βασικό πεδίο δράσης των εργολαβικών εταιρειών είναι τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια. Δυο – τρεις εταιρείες, που γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιούνται στην καθαριότητα, αλλά και στη φύλαξη των δημοσίων κτιρίων, βγάζοντας κυριολεκτικά «από τη μύγα ξύγκι». Δεν τους αρκεί ότι συμπιέζουν ακόμα και τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, αλλά παραβιάζουν τους όρους ακόμα και αυτών των κατάπτυστων για τους εργαζόμενους συμβάσεων που υπογράφουν με κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς: Προσλαμβάνουν λιγότερους από αυτούς που αναφέρουν οι συμβάσεις, αφήνουν απλήρωτο το προσωπικό, το μεταθέτουν από χώρο σε χώρο, ανάλογα με το πού εντοπίζουν κενά και ανάγκες, απογειώνοντας κυριολεκτικά την εντατικοποίηση της δουλειάς, για να βγάζουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.Πριν λίγους μήνες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισε διάταξη που επιτρέπει την πρόσληψη καθαριστών/-στριών με συμβάσεις μίσθωσης έργου. Αν και προσπάθησε να το εμφανίσει ως μέτρο που διώχνει τις εργολαβικές εταιρείες από τις υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην ουσία μετατρέπει τους ίδιους τους εργαζόμενους σε εργολάβους.

Έτσι, η συγκυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις έργου που καμία σχέση δεν έχουν με το χρόνιο και δίκαιο αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Μέσω των συμβάσεων έργου, οι εργαζόμενοι αποκλείονται από στοιχειώδη δικαιώματα όπως τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας κ.ά. Για την ώρα, οι συμβάσεις αυτές εστιάζουν στην καθαριότητα, αλλά είναι βέβαιο ότι σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς, όπως η σίτιση, η φύλαξη κ.ά.

Ίδια κατάσταση στα δημόσια σχολεία

Στα δημόσια σχολεία, ύστερα από αγώνες, για ένα μέρος των εργαζομένων οι συμβάσεις ανάθεσης έργου μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ο αριθμός των εργαζομένων με αυτό το καθεστώς δεν ξεπερνά τις 4.000. Αυτό το προσωπικό σήμερα, εκτός από την καθαριότητα των σχολειών, υποχρεώνεται να κάνει και άλλες δουλειές, ακόμα και καθαριότητα των νεκροταφείων, μετά την ένταξή του στους δήμους. Ένα άλλο μέρος των συναδέλφων τους έγινε μόνιμο με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ακόμα μίας ώρας τη μέρα!

Παράλληλα, στα δημόσια σχολεία πάνω από 8.500 εργαζόμενοι απασχολούνται εδώ και χρόνια με συμβάσεις έργου. Τις συμβάσεις αυτές υπέγραφαν τα προηγούμενα χρόνια για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας είτε οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είτε οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και τώρα οι πρόεδροι των οικείων Σχολικών Επιτροπών.

Επιπλέον, τα προηγούμενα χρόνια, οι συμβάσεις ανανεώνονταν με τους ίδιους εργαζόμενους. Αντιθέτως, τα τελευταία τρία χρόνια δεν συμβαίνει αυτό, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι που δούλευαν στο συγκεκριμένο τομέα για χρόνια, να έχουν χάσει τη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σύμβαση έργου είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες, που αμείβονται με ποσά των 200-300 ευρώ μηνιαίως. Για πολλές από αυτές, αυτό είναι και το μοναδικό τους εισόδημα.

Πολλές από τις εργαζόμενες ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και έχουν παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα. Μέσα σε όλα, έρχεται να προστεθεί και η μείωση των δαπανών για την καθαριότητα των σχολείων κατά 10%, με αποτέλεσμα μια σειρά δήμοι να μετακυλούν τη μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων, μειώνοντας περαιτέρω τους ήδη πενιχρούς μισθούς. Επίσης, η καταβολή των δεδουλευμένων καθυστερεί αδικαιολόγητα από το υπουργείο (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και πολλοί δήμοι, με τη σειρά τους, παρ” ότι είναι οι εργοδότες, αρνούνται να καταβάλουν τα δεδουλευμένα.

Κοροϊδία με ΚΟΙΝΣΕΠ και άλλους τρόπους

Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προβάλλει συχνά πυκνά σαν λύση τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ από τους εργαζόμενους, που και αυτή κινείται στη λογική της εργολαβίας και δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη δουλειά.

Δεν πρέπει, τέλος, να περάσει απαρατήρητος ο νέος κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των καθαριστών/-στριών στα δημόσια σχολεία: Σε νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, η κυβέρνηση είχε συμπεριλάβει άρθρο που προέβλεπε την ανανέωση των συμβάσεών τους για ένα ακόμα χρόνο (μέχρι το τέλος της επόμενης σχολικής χρονιάς), το οποίο όμως στη συνέχεια αφαίρεσε! Στην απεργία των καθαριστών/-στριών στις 30 Ιούνη, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, είχε δεσμευτεί ότι θα συμπεριλάβει σε άλλο νομοσχέδιο ώστε να ψηφιστεί πιο γρήγορα, κάτι όμως που δεν έχει γίνει ακόμα, δείχνοντας ότι άλλες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.