ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΕΧΕΣΑΙ…

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Π.Ε. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

«Το άλλο μισό της βαρβαρότητας είναι να την ανέχεσαι»
«Αρ¬γο¬πε¬θαί¬νει όποιος δεν δια¬κιν¬δυ¬νεύ¬ει τη βε¬βαιό¬τη¬τα για την αβε¬βαιό¬τη¬τα, για να κυ¬νη¬γή¬σει ένα όνει¬ρο, όποιος δεν επι¬τρέ¬πει στον εαυ¬τό του του¬λά¬χι¬στον μία φο¬ρά στη ζωή του να απο¬φύ¬γει τις εχέ-φρο¬νες συμ¬βου¬λές (…) Απο¬φεύ¬γου¬με τον θά¬να¬το σε μι¬κρές δό¬σεις όταν θυ¬μό¬μα¬στε πά¬ντο¬τε ότι για να εί¬σαι ζω¬ντα¬νός χρειά¬ζε¬ται μια προ¬σπά¬θεια πο¬λύ με¬γα¬λύ¬τε¬ρη απ’ το απλό γε¬γο¬νός της ανα¬πνο¬ής»
Pablo Neruda
Το σχολικό τοπίο μέρα με τη μέρα αλλάζει όψη. Σκοτεινιάζει. Ερημώνει …
Τίποτα δεν συνέβη ξαφνικά. Ούτε χωρίς λόγο. Στο πλαίσιο της ολοένα οξυνόμενης καπιταλιστικής κρίσης η στόχευση των κυρίαρχων, για την έξοδο από αυτήν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τα συμφέροντά τους, είναι διπλή:
• Διάλυση την εργασιακών ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με μισθούς και συντάξεις εξαθλίωσης.
• Παράδοση των δημόσιων αγαθών στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Το Δημόσιο Σχολείο, από τους πρώτους στόχους και από τα βασικά θύματα.
Ο συνάδελφος…. εσύ…. εγώ… όλοι μας!
Χιλιάδες τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στις σχολικές μονάδες της Α/Βάθμιας Εκπ/σης εξαιτίας των μηδενικών διορισμών εκπαιδευτικών και της απόλυσης 10.000 αναπληρωτών.

Πλασματικές υπεραριθμίες. Με την Κατάργηση θέσεων μόνιμου προσωπικού, δημιουργούν πλήθος πλασματικών υπεραριθμιών, οδηγώντας έτσι πολλούς εκπαιδευτικούς σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκτός του ΠΥΣΠΕ τοποθέτησής τους καταστρατηγώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα και κανόνα. Ταυτόχρονα καταργούν ουσιαστικά της αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ διαλύοντας τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών.

Εκπαιδευτικοί «υπεράριθμοι» στο δρόμο των υποχρεωτικών μεταθέσεων, γιατί το δημόσιο σχολείο ολοένα και συρρικνώνεται, ολοένα και στενεύει τους ορίζοντές του. Φτηνό, ευέλικτο, παραδομένο στις ορέξεις της αγοράς. Σχολείο της κατάρτισης και των δεξιοτήτων.

Εκπαιδευτικοί περιπλανώμενοι σε δυο και τρία σχολεία κάθε μέρα. Αναπληρωτές κάθε χρόνο απολυμένοι, κάθε χρόνο κι ίσως κάθε μήνα ή κάθε δεκαήμερο σε άλλο σχολείο ή και σε άλλο τόπο. Ξέροντας ότι τους θεωρούν δημοσιονομικό βάρος. Ωρομίσθιοι της μισής ζωής. Νεοδιόριστοι των 570€. Ζωές σε αναμονή.

Όλο το δημόσιο σχολείο μετατρέπεται σταδιακά σε “πιλοτική δομή”. Με μια υπογραφή του υπουργού παιδείας, το ολοήμερο δημοτικό, τα τμήματα ένταξης, τα ειδικά σχολεία κι απ’ ότι φαίνεται και το ολοήμερο νηπιαγωγείο μετατράπηκαν από δημόσιο κατοχυρωμένο δικαίωμα, που παρέχεται υποχρεωτικά από το κράτος, σε πιλοτική δομή που δίνεται, όταν και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ΕΣΠΑ. Παράλληλα, σταδιακά και μεθοδευμένα η σταθερή απασχόληση εξοστρακίζεται ως «αναχρονισμός

Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση της προστασίας της οργανικής θέσης ώστε οι απολύσεις να γίνονται πιο εύκολα χωρίς τα συνταγματικά εμπόδια. Η τροπολογία για την αφαίρεση της οργανικής θέσης του εκπαιδευτικού από το υπουργείο και το ΠΥΣΠΕ στο οποίο ανήκει, επιδιώκει ώστε η διαθεσιμότητα-απόλυση να γίνεται πια στη σχολική μονάδα όταν οι οργανικές θέσεις σ’ αυτή, θα καταργούνται.
Μη μιλάς! Μην κινείσαι! Μην αντιδράς!
Εκπαιδευτικοί σε αναγκαστική αργία με το στίγμα του «επίορκου» για τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση, για την υψωμένη γροθιά που δεν υποτάσσεται, για μια ιδιωτική διένεξη, για μια ανώνυμη καταγγελία, για έναν ενδυματολογικό κώδικα που χαρακτηρίζεται «ανάρμοστος».
Εκπαιδευτικοί προς αξιολόγηση για να κατασκευαστεί ο αυριανός στρατός των απολυμένων, ο στρατός της μισθολογικής καθήλωσης, ο στρατός των ελαστικά εργαζόμενων, απασχολούμενων και προσφάτως « ωφελούμενων ». Το απαραίτητο εκείνο απόθεμα εργασιακής ανασφάλειας που ο καπιταλισμός το λέει κινητικότητα. Εκπαιδευτικοί με το στίγμα του «ανάξιου» για να επωμισθούν όλο το βάρος των δυσλειτουργιών της δημόσιας εκπαίδευσης καθώς με το νέο αξιολογικό πλαίσιο αθωώνεται η καταστροφική πολιτική του μνημονίου στην εκπαίδευση και ενοχοποιείται ατομικά ο εκπαιδευτικός και το δημόσιο σχολείο, για όλα τα εκπαιδευτικά και κοινωνικά δεινά.
Εκπαιδευτικοί κυνηγοί προσόντων για να φουσκώσουν οι ατομικοί φάκελοι. Εκπαιδευτικοί κυνηγοί χορηγών ή και επαίτες φιλανθρωπιών, όπου η εκσυγχρονισμένη εκδοχή του management αντιλαμβάνεται το σχολείο ως προβληματική επιχείρηση που οφείλει να αναζητήσει χρηματικές πηγές, εισφορές από τους γονείς, δωρεές, ευεργέτες, φιλανθρωπίες.

Είναι σαφές ότι ο χώρος της εκπαίδευσης αλλά και συνολικά το δημόσιο, μπήκε σε εντελώς νέα περίοδο. Μήτρα όλων αυτών είναι οι συμφωνίες κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου για χιλιάδες διαθεσιμότητες-απολύσεις στο δημόσιο και για την αντικατάσταση της σταθερής και μόνιμης εργασίας και κάθε εργασιακού δικαιώματος με την ελαστική εργασία. Οι συμφωνίες για κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα, βασικών κοινωνικών αγαθών όπως της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης.
Να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα. Ή εμείς ή αυτοί

Στην κρίσιμη καμπή που περνάμε, οι ζωντανές δυνάμεις του κλάδου πρέπει να σηκώσουν το βάρος των σημερινών και αυριανών μαχών, της αλληλεγγύης και της συσπείρωσης όλου του εκπαιδευτικού κινήματος, της ρήξης και της ανατροπής με τις πολιτικές των Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. και της κυβέρνησης που τις υλοποιεί.
Με την άρνηση, την ακύρωση στην πράξη και την πάλη για την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης/απόλυσης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, την αναχαίτιση νέου κύματος συγχωνεύσεων, μετακινήσεων, διαθεσιμοτήτων, απολύσεων.
Μ’ ένα πλατύ, ενωτικό, κοινωνικοπολιτικό και αγωνιστικό μέτωπο με ξεκάθαρους στόχους και πρόγραμμα ανατροπής κυβέρνησης, τρόικας, μνημονίων και όλης της αντεργατικής πολιτικής. Για τη διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των τραπεζών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας (ενέργεια, νερό, λιμάνια κ.ά.) με εργατικό έλεγχο. Για την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
Με αποφασιστικές ΔΙΚΛΑΔΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. Με το γενικό παλλαϊκό ΞΕΣΗΚΩΜΟ και την αποφασιστική σύγκρουση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με στόχο την ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για ένα σχολείο ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ σε μια κοινωνία ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Θέλουμε το σύλλογό μας στην πρώτη γραμμή του αγώνα
• Για ένα σύλλογο που θα ξεδιπλώνει τη δράση του με αυτοτέλεια, θα έχει παρέμβαση και άποψη σε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν, θα λειτουργεί συλλογικά σα κύτταρο αγώνα, θα έχει πλούσια συνδικαλιστική, μορφωτική και πολιτιστική δράση και δε θα είναι ένας απλός διακινητής των εγγράφων της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ.
• Για ένα σύλλογο που θα ορθώνεται αποφασιστικά ως εμπόδιο στις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό, που δε θα συγκαλύπτει τα προβλήματα και δε θα κουκουλώνει τις αδικίες.
• Για ένα σύλλογο που θα παλεύει για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, που θα βρίσκεται δίπλα τους, θα λειτουργεί και θα δρα μαζί τους και όχι κρυφά από αυτούς χωμένος στα γραφεία των προϊσταμένων και τους διαδρόμους των κομματικών γραφείων.
• Για ένα σύλλογο που θα δίνει νέα πνοή στην ανεξάρτητη ακηδεμόνευτη ταξική συνδικαλιστική δράση, θα προωθεί τον οριζόντιο συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός κινήματος βάσης και ενός ευρύτερου ρεύματος ρήξεων και ανατροπών απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις και την πολιτική τους. Να αποκαθηλώσουμε τον καθεστωτικό συνδικαλισμό, όχι μόνο εκλογικά, αλλά κυρίως στη δράση μας, στη σκέψη μας, στη ζωή του συλλόγου μας
• Για να κρατήσουμε ψηλά το σύλλογό μας στη μάχη των αναγκών και των δικαιωμάτων μας και να μην επιτρέψουμε στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους κομματικούς μηχανισμούς να μετατρέψουν το σύλλογο σε παραμάγαζο της διοίκησης, που θα δίνει συγχωροχάρτι στις αυθαιρεσίες και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.
Ενισχύουμε το ρεύμα του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού
Η ΛΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!
ΌΛΟΙ –ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12/12/ 2013
ΣΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Π.Ε. Ηλιούπολης
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

ΓΙΑ ΔΣ
Ζαγορίτου Ευθυμία ( Έφη)
Ζαρκινού Βασιλική (Βάσω)
Θαλάσση Ευθυμία( Έφη)
Παύλου Γιώργος
Παπακώστα Μαργαρίτα
Περούλα Κων/να(Ντίνα)
Σκλάβος Δημήτρης
Ταζοπούλου Ανδρονίκη (Νίκη)
Τούση Παρασκευή (Βούλα)
Τσιμικλή Αγγελική
Χριστάκου Κατερίνα
ΓΙΑ Ε.Ε
Καπή Μαρία

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΤΗΣ 2ΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Στην Πανελλαδική Συνάντηση Νηπιαγωγών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, κατατέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις οι οποίες έτυχαν της κοινής αποδοχής των παρευρισκομένων:

Σύνοψη προτάσεων

1. Εκπαιδευτική πολιτική και σχεδιασμός για ένα συγχρονο νηπιαγωγείων
Προτείνουμε
• Να επαναπροσδιοριστεί η εκπαιδευτική πολιτική για το Νηπιαγωγείο, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού
• Να εκπονηθεί το συντομότερο δυνατό ένα οργανωμένο σχέδιο για το Νηπιαγωγείο, το οποίο έχει διακριτό ρόλο από τους παιδικούς σταθμούς, στα πλαίσια ενός ενιαίου 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού (Προσχολικής – Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας). Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν ευέλικτα και παιδοκεντρικά αναλυτικά προγράμματα σπουδών και να συσταθεί στο ΙΕΠ Τμήμα στελεχωμένο με Νηπιαγωγούς, το οποίο θα εποπτεύει όλη τη διαδικασία σχεδιασμού εκπαιδευτικής πολιτικής για το Νηπιαγωγείο και θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και το ΥΠΑΙΘΠΑ
• Να γίνει αναδιαμόρφωση του ΠΔ200/98 και ψηφιακή κωδικοποίηση όλης της νομοθεσίας (νόμοι, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι) με την οποία καθορίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία
• Να διασφαλιστεί η υποχρεωτική φοίτηση όλων των νηπίων, ώστε να μειωθεί η σχολική διαρροή των παιδιών, όχι μόνο αυτών που προέρχονται από μη προνομοιούχα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα (μειονοτικά σχολεία κλπ.), αλλά και αυτών που οδηγούνται σε ιδιωτικά σχολεία που λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο και νόμιμη άδεια
• Να γίνει κεντρικός και υπεύθυνος σχεδιασμός για τη φοίτηση όλων των προνηπίων
• Να ενδυναμωθεί το ολοήμερο Νηπιαγωγείο
• Να γίνει άμεσα απο το ΥΠΑΙΘΠΑ εκστρατεία ενημέρωσης των γονέων, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας για το ρόλο και τη σημασία του Νηπιαγωγείου
• Διεκδικούμε το σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας εκπαιδευτικής πολιτικής η οποία θα αντιστοιχεί στο έργο που προσφέρει ο εκπαιδευτικός και θα αναβαθμίσει την υπόληψη, το ήθος και το status του

2. Ειδική αγωγή
Προτείνουμε

• Ίδρυση τμημάτων ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία και στελέχωσή τους με κατάλληλα εκπαιδευμένους Νηπιαγωγούς (με διδακτορικό, Μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση ή πανεπιστημιακό τίτλο με αντικείμενο την ειδική αγωγή) με μόνιμη σχέση εργασίας.
• Κατάλληλη επιμόρφωση και υποστήριξη Νηπιαγωγών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης για την ένταξη νηπίων με αναπηρίες και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στο γενικό σχολείο.
• Διεπιστημονική ομάδα υποστηρικτική και συμβουλευτική προς το σχολείο και τις οικογένειες σε μόνιμη βάση.
• Επαρκής αριθμός Νηπιαγωγών στα ΚΕΔΔΥ, έτσι ώστε η διαδικασία αξιολόγησης των νηπίων, τόσο στους χώρους του ΚΕΔΔΥ όσο και στο χώρο του νηπιαγωγείου να γίνεται άμεσα.
• Η υποστήριξη (ΤΕ, παράλληλη στήριξη, δεύτερος εκπαιδευτικός στην τάξη, βοηθητικό προσωπικό κτλ) να παρέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και όποτε τη χρειάζεται το παιδί και μέσα στο σχολείο που ανήκει.
• Μείωση του συνολικού αριθμού των παιδιών κατ΄ ανώτερο σε 15, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τάξης και τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε χρονιά.
• Στα ΤΕ νηπιαγωγείων και τα ειδικά νηπιαγωγεία να προσφέρουν παιδαγωγική υποστήριξη Σχολικοί Σύμβουλοι ειδικής αγωγής κλάδου Νηπιαγωγών.
• Κατάλληλη επιμόρφωση και υποστήριξη Σχολικών Συμβούλων και Νηπιαγωγών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
• Αύξηση των Σχολικών Συμβούλων με ενίσχυση του υποστηρικτικού και όχι αξιολογικού τους ρόλου.
• Μόνιμη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε σχολεία και παιδιά να υποστηρίζονται με συνέπεια και συνέχεια. Κατάλληλη υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή έτσι ώστε να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σχολείο όλα τα παιδιά.
• Κατάργηση του άρθρου 39 του Ν.4115/2013 που περιγράφει τη λειτουργία της ΕΔΕΑΥ

3. Κτιριακό πρόβλημα Νηπιαγωγείων
Προτείνουμε
 Εξασφάλιση κατάλληλων κτιριακών υποδομών για όλα τα παιδιά 4-6 που να ανταποκρίνονται στις βιολογικές και εκπαιδευτικές ανάγκες αυτής της εποχής. Αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών για τα νηπιαγωγεία αλλά και των κριτηρίων ασφαλείας (σωματικής και ψυχολογικής) του ΟΣΚ (3 τμ ανά μαθητή, χώροι υγιεινής, πρόσβαση σε ΑμεΑ, αύλειος χώρος , κλειστός χώρος για κινητικές δραστηριότητες, πυρασφάλεια, αντισεισμικός έλεγχος)
 Μείωση του αριθμού των νηπίων σε 1:15 ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης του παιδαγωγικού προγράμματος του Νηπιαγωγείου
 Λειτουργία όλων των ολοήμερων Νηπιαγωγείων με κουζίνα, τραπεζαρία και χώρο χαλάρωσης ξεχωριστό από την αίθουσα διδασκαλίας
 Ως προτεραιότητα το σχεδιασμό προγράμματος απαλλοτριώσεων οικοπέδων και κατασκευής σύγχρονων και με προδιαγραφές ασφαλείας Νηπιαγωγείων τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες φοίτησης όλων των παιδιών (νηπίων – προνηπίων)
 Άμεση ίδρυση Νηπιαγωγείων ή παραρτημάτων και προσωρινή στέγαση σε ενοικιαζόμενα μέχρι να κατασκευαστούν τα κατάλληλα κτήρια. Η λύση της προσωρικής στέγασης είναι εφικτή, λόγω της μεγάλης προσφοράς για ενοικίαση ακινήτων με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και δεν αποτελεί μεγάλο κόστος για το δημόσιο

4. Προνήπια
Προτείνουμε
• Να γίνει κανονική εγγραφή των όλων των προνηπίων τον Ιούνιο. Να μην εφαρμοστεί στην πράξη καμία εγκύκλιος ή προφορική εντολή σχετική με προεγγραφές, εγγραφές κατά περίπτωση ή κληρώσεις προνηπίων, μέσω των οποίων αποκλείονται τα προνήπια ή μετατίθεται η εγγραφή τους σε χρόνο ακόμα και μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η όλη διαδικασία είναι προς όφελος μόνο του Υπουργείου, το οποίο προσπαθεί με λογιστικά πρότυπα και με αναβολές, να μειώσει τις αντιδράσεις των γονιών και να τους εξαναγκάσει να λύσουν μόνοι τους το ζήτημα, στρέφοντάς τους είτε προς τον ιδιωτικό τομέα, είτε προς παιδικούς σταθμούς (πολλά και χωρίς νόμιμη άδεια), όπου θα πλωρώνουν τροφεία, είτε να μη φοιτήσουν…………..
• Οι Σύλλογοι και η Ομοσπονδία να στηρίξουν, καλύπτοντας συνδικαλιστικά τους/τις Νηπιαγωγούς και να ενημερώσουν τους γονείς (γράμμα προς τους γονείς, καμπάνια ενημέρωσης Συλλόγων Γονέων και Ενώσεων Γονέων)
• Η ΔΟΕ να παρέμβει και να ζητήσει από το ΥΠΑΙΘΠΑ να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την κανονική εγγραφή όλων των προνηπίων

5. Διαπολιτισμική αγωγή – Ιθαγένεια – Εξωθεσμικοί παράγοντες
Προτείνουμε
• ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών να επιτελούν το εκπαιδευτικό τους έργο μέσα σε κλίμα παιδαγωγικής ελευθερίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται τόσο η εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και η δημοκρατική λειτουργία του σχολείου.
• ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων των παιδιών να φοιτούν στο Σχολείο χωρίς προκαταλήψεις. αποκλεισμούς και ανισότητες.
• Το ΥΠΑΙΘΠΑ να λάβει μέτρα ώστε να μην επιτρέπεται καμιά επέμβαση στο εκπαιδευτικό έργο από εξωθεσμικούς παράγοντες
• Να προβεί σε ενέργειες ώστε να αποδίδονται ευθύνες, για το διασυρμό των εκπαιδευτικών και τις προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησής τους
• Να διασφαλιστεί αυστηρά το νομικό πλαίσιο για ίδρυση και λειτουργία των Νηπιαγωγείων, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται η ίδρυση ή εποπτεύεται η λειτουργία τους από άτομα ή φορείς αναρμόδιους και επικίνδυνους για την Παιδεία

6. Επιμόρφωση
Προτείνουμε
• Την επαναλειτουργία των Διδασκαλείων
• Τη διατήρηση του μορφωτικού χαρακτήρα της διετούς Μετεκπαίδευσης
• Την οργάνωση της επιμόρφωσης από τα ΑΕΙ ως το κύριο θεσμικό υποδοχέα που μπορεί να στεγάσει μια τέτοια επιμορφωτική διαδικασία
• Την αναβάθμιση και διεύρυνση του ρόλου των Διδασκαλείων, έτσι ώστε να καλύψουν κι άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες
• Την αναγκαιότητα απομάκρυνσης και πλήρους απαλλαγής από τα διδακτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών, ως απαραίτητη προϋπόθεση επίτευξης στόχων εμβάθυνσης, έρευνας, αφομοίωσης των γνώσεων, αναστοχασμού και γνωστικής και προσωπικής ανατροφοδότησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

• Δημιουργία Επιτροπών Νηπιαγωγών σε όσους Συλλόγους δεν υπάρχουν, συνεδρίαση αυτών και ενημέρωση για τις προτάσεις, που κατατέθηκαν την ημέρα της Πανελλαδικής Συνάντησης των Νηπιαγωγών
• Έκδοση αφίσας για τα Νηπιαγωγεία με τα αιτήματά μας
• Έκδοση γράμματος προς τους γονείς που να ενημερώνει για τα προβλήματα μας

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΉ ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ,ΜΑΡΑΣΛΕΙΟΣ 7 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 9.30 π.μ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ www.nipiagogoi.gr
ΚΑΛΕΣΜΑ
ΣΤΗ 2Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΜΑΡΑΣΛΕΙΟΣ  7 ΑΠΡΙΛΗ  9.30 π.μ.

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ www.nipiagogoi.gr

 

ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Στη 2η Πανελλαδική Συνάντηση Νηπιαγωγων

 

Για ένα νηπιαγωγείο

 όλων

ίσων

  διαφορετικών

Οι Νηπιαγωγοί            

 

 

 

                            Συμμετέχουν

 

                                              Συζητούν       

 

                                                               Κινητοποιούνται

 

  • Τα νηπιαγωγεία κλείνουν ή υπολειτουργούν: υποβιβασμοί, καταργήσεις, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, ολοήμερα που λειτουργούν ως κλασικά, ή άλλα  που παύουν  να λειτουργούν ακόμη και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς λόγω αδυναμίας πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Νήπια που μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά, προκειμένου να φοιτήσουν στο «υποχρεωτικό» δημόσιο νηπιαγωγείο  και προνήπια που στέλνονται σπίτι τους στη μέση της σχολικής  χρονιάς.
  • Τα νηπιαγωγεία κάνουν κληρώσεις νηπίων και προνηπίων. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας 2.250 νήπια και 40.744 προνήπια δε φοίτησαν σε νηπιαγωγείο. 
  • Τα νηπιαγωγεία υποφέρουν γιατί έχουν τα περισσότερα προβλήματα κτιριακής υποδομής απ` όλη την εκπαίδευση. Περίπου το 70% των νηπιαγωγείων στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, ενώ είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η κατάλληλη  κτιριακή υποδομή του σχολικού χώρου αποτελεί απαραίτητο στοιχείο υγιούς ανάπτυξης για τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας.
  •  Τα νηπιαγωγεία αδυνατούν να στηρίξουν τους μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, ενώ δεν υπάρχει  επαρκές και εκπαιδευμένο  προσωπικό και  πρόβλεψη για τη στελέχωσή τους με άλλους αναγκαίους επιστήμονες (ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ.) .
  • Τα νηπιαγωγεία λειτουργούν χωρίς να πληρούν πολλές φορές τα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής ( πυρασφάλεια, ράμπες, και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς αυλή ή  με ακατάλληλες τουαλέτες που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους  κλπ.).
  • Τα νηπιαγωγεία λειτουργούν με καθαρίστρια που έρχεται μετά τη λήξη της λειτουργίας τους, με πολύ χαμηλές αποδοχές (120€ για 2/θέσια) αναντίστοιχες με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις για τη σωστή υγιεινή του χώρου.
  • Τα ολοήμερα νηπιαγωγεία λειτουργούν χωρίς κανένα σχεδιασμό για προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού για τη σίτιση των παιδιών, την υγιεινή και την καθαριότητά τους, με έναν εκπαιδευτικό στη β΄ βάρδια, ο οποίος επωμίζεται όλες τις ευθύνες για τη σωστή λειτουργία τους, εκθέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών και τη δική του.
  • Τα νηπιαγωγεία  έχουν ανάγκη δημόσιας χρηματοδότησης και όχι χορηγών, για να  καλύψουν τις  βασικές ανάγκες των νηπίων, ώστε να μην υποβαθμίζεται συνεχώς η παρεχόμενη εκπαίδευση
  •  Τα νήπια με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες  έχουν ανάγκη δημόσιας, ποιοτικής και δωρεάν εκπαίδευσης και όχι ιδιωτικής μέσα στο δημόσιο νηπιαγωγείο
  • Τα νηπιαγωγεία, ενώ έχουν ανάγκη από διορισμούς μόνιμων νηπιαγωγών και όχι ΕΣΠΑ για να λειτουργήσουν, «αναμορφώνονται», γίνονται ΝΕΑΕΠ με λειτουργία ως τις 2μ.μ.και με ότι αυτό ίσως να σημαίνει: απώλεια οργανικών θέσεων, αύξηση του ωραρίου του οποίου η κατοχύρωση δεν έχει γίνει ακόμη με Υπουργική Απόφαση, νηπιαγωγούς που πιθανόν να καλύπτουν το ωράριό τους σε 2 νηπιαγωγεία, πρόσληψη ωρομισθίων και ολοκληρωτική αλλαγή της σημερινής μορφής του νηπιαγωγείου
  • Οι Νηπιαγωγοί έχουν ανάγκη από δωρεάν ποιοτική και ουσιαστική επιμόρφωση, όπως αυτή που παρείχαν τα Διδασκαλεία κι όχι αποσπασματική, μονομερή, ανοργάνωτη και ελλειμματική, όπως αυτή που παρέχεται τώρα
  • Οι Νηπιαγωγοί έχουν ανάγκη  από Σχολικούς Συμβούλους  που θα παρέχουν  επιμόρφωση και στήριξη στο παιδαγωγικό τους έργο και όχι αξιολογητές-επιθεωρητές, που θα επιβάλουν τη μισθολογική τους καθήλωση και την απόλυσή τους
  •  Τα νηπιαγωγεία, οι νηπιαγωγοί και τα νήπια έχουν ανάγκη ποιοτικής εκπαίδευσης που σημαίνει μικρότερος αριθμός παιδιών στο τμήμα
  • Τα νηπιαγωγεία, οι νηπιαγωγοί και τα νήπια έχουν ανάγκη συνεργασίας και δημοκρατίας στο πλαίσιο ενός κλίματος παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας  κι όχι ανταγωνισμού, φόβου και  υποταγής
  • Τα νήπια έχουν ανάγκη από φαγητό, ζεστασιά, ασφάλεια,  δημόσια και πραγματικά δωρεάν εκπαίδευση που θα μειώνει τις κοινωνικές  και ταξικές ανισότητες, γιατί τα νήπια μας είναι το μέλλον και όχι το παρελθόν αυτού του τόπου

 

Κυριακή 7 Απρίλη,

Μαράσλειος, Μαρασλή 4   

μετρό Ευαγγελισμός

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

αξιολόγηση, αφισακι, συνελευση

 

Εκπαιδευτικοί σε Δράση

Π/Ε Ηλιούπολης

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ

στη ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ – ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

και στις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

 

 

 

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΡΕ ΤΙ ΣΟΥ ΖΗΤΑΝΕ? 

  Να πληρώνω πιο πολλούς φόρους με μικρότερο μισθό,

να δουλεύω μέχρι να πεθάνω,

να εργάζομαι πιο πολλές ώρες,

να διδάσκω με περισσότερους μαθητές στην τάξη,

να με μετακινούν όπου θέλουν

ο προϊστάμενος και ο περιφερειακός διευθυντής,

να ανταγωνίζομαι τους/τις συναδέλφους για να προαχθώ,

       να με αξιολογεί ο διευθυντής πόσο πειθαρχημένος υπάλληλος είμαι,

να υποκλίνομαι στην παιδαγωγική αυθεντία του συμβούλου,

να με φακελώνουν για να φοβάμαι μη με απολύσουν,

μη με βάλουν σε αργία ή σε διαθεσιμότητα,

      μη με κατηγορήσει κανείς ανώνυμα και περάσω πειθαρχικό, ,

να μαζεύω χαρτιά από επιμορφώσεις,

          να βρίσκω εγώ λύση για το φωτοτυπικό που χάλασε

και το πετρέλαιο που τελειώνει, να με εκβιάζουν,

                   να μου μένουν οι λογαριασμοί απλήρωτοι,

                     να δανείζομαι κι άλλο κι άλλο και τέλος,

                      να κάνω και μια έκθεση

                  αυτοαξιολόγησης

 

ΕΚΤΑΚΤΗ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Πέμπτη  31  Ιανουαρίου   7 η ώρα

στο 2Ο Δημοτικό Ηλιούπολης